dinsdag 20 mei 2014

Schrijftips (kort verhaal)

1. Thema
Bedenk het thema van je verhaal. Vat dat eerst in één woord samen. Als je je thema weet, ga het onderwerp dan verder uitwerken. Wat is de dieperliggende gedachte van het verhaal? Blijf jezelf steeds aan het thema en aan de onderliggende gedachte van het verhaal herinneren tijdens het schrijven.

2. Experimenteer
Schrijf je altijd vanuit het ik-perspectief? Schrijf eens vanuit een ander vertelperspectief. Het kan de lezer verrassen en een leuke draai geven aan je verhaal. Zorg wel dat het duidelijk blijft. Het moet wel te begrijpen zijn vanuit welk perspectief het verhaal wordt geschreven.

3. Titel
Verzin een titel die opvallend is. Mensen moeten getriggerd worden om jou verhaal te lezen. Laat met de titel merken waar het verhaal over gaat, maar laat ook wat mysterie over, zodat de lezer nieuwsgierig wordt.

4. Schrappen
Een kort verhaal bestaat uit ongeveer 3500 woorden. Dat is niet zo heel veel. Zorg dat elk woord, elke zin telt. Alles wat je schrijft, moet belangrijk zijn voor het verhaal. Schrap overbodige informatie, blijf bij de kern. Less is more.

5. Inspiratie
Wacht niet op inspiratie, maar begin met schrijven. Dan komt het uiteindelijk vanzelf. Zorg dat je altijd een pen en een notitieblokje bij je hebt, want inspiratie kan op de meest vreemde en onverwachtse momenten komen. Je kan het dan meteen opschrijven, anders is de kans groot dat je je geweldige idee weer vergeet.


bron foto: pinterest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten