dinsdag 13 mei 2014

Nee leren zeggen

Nee is nee. Dat is duidelijk. Toch is het erg lastig om dit simpele woordje te zeggen. Je wilt een ander niet teleurstellen, je wilt erbij horen, je wilt geen kritiek krijgen... kortom, je durft geen nee te zeggen. 

Denk aan jezelf
Klinkt erg egoïstisch, maar soms moet je toch echt even aan jezelf denken. Heb je het erg druk? Zeg dan 'nee' als een collega je vraagt zijn dienst over te nemen. Het is niet leuk voor je collega, maar jij hebt eerlijk gezegd geen tijd en je kunt niet toveren. Je collega zal vast iemand anders vinden, die wel tijd heeft. Zeg nou zelf, als je gestrest bent, lijdt je werk eronder en dat mag natuurlijk ook niet gebeuren. Dus zo zelfzuchtig is het niet om een keer 'nee' te zeggen.

Laat niet over je heen lopen
Je hebt al 'nee'gezegd, maar de ander heeft geen 'nee' in zijn woordboek staan. Hij of zij blijft maar aan je jasje trekken en eigenlijk word je het spuugzat. Blijf kalm. Ga niet toegeven in de hoop dat je dan van ze af bent, want dat ben je niet. Laat niet over je heen lopen, blijf bij je mening. Vertel het ze nog een keer duidelijk, maar rustig. Als ze het dan nog steeds niet hebben begrepen, ga er niet meer op in. Dat is verspilde energie. Blijf altijd beleefd.

Lange termijn
'Nee' zeggen werkt op het lange termijn (in je carrière) positief. Collega's zullen respect voor je krijgen en je laat zien dat je keuzes durft te maken. Ook is het fijn voor jezelf, want je baas en je collega's weten nu waar je grenzen liggen.

Wees duidelijk
Als je zegt: 'Misschien kan ik wel iets voor je doen,' of 'Ik kijk er later nog wel naar,' dan kan er verwarring optreden. Het is voor de ander niet duidelijk of je het wel of niet wilt doen. Zeg duidelijk wat je wilt. Zo voorkom je een misverstand. Je hoeft niet per se een reden te geven of een excuus te verzinnen. Zeg gewoon 'nee'.



bron foto: www.keepcalmandposters.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten