vrijdag 9 mei 2014

Een fotoshoot regelen



Kies je thema

Wat ga je fotograferen? Een product, architectuur, food, kleding of ga je portretten maken? Als je je onderwerp weet en hier een thema aan koppelt, krijg je een duidelijke rode lijn in je serie foto's. Maak een moodboard zodat je van te voren inspiratie op kan doen. Wil je een verhaal vertellen met je foto's? Schrijf dit van te voren op en maak schetsen, zodat je van te voren een duidelijk beeld hebt hoe je het gaat verwoorden.

Locatie
Op welke locatie komt je onderwerp en thema het meest tot zijn recht? Ga je binnen of buiten fotograferen? Als je dit van te voren weet, dan kan je rekening houden met wat je mee moet nemen. Je maakt je foto spannend door contrasten te maken, dus doe eens een keer iets onvoorspelbaar. Zet  bijvoorbeeld een meisje met een lief jurkje op de foto bij een graffitimuur.

Voorbereiding
Zorg dat je camera is opgeladen. Maak je geheugenkaartje leeg zodat je genoeg ruimte hebt en check de instellingen van je camera. Maak een checklist zodat je niks belangrijks kan vergeten op de dag van de fotoshoot zelf. Ga je bijvoorbeeld s'nachts fotograferen? Dan is een statief een must. Als je die vergeet, zullen al je foto's bewogen zijn. Loop je checklist de dag van te voren voor de zekerheid nog na. Check check dubbelcheck!

Doe je huiswerk
Dit hoort eigenlijk ook bij de voorbereiding. Ben je nog niet zo bekend met de instellingen van je camera? Zoek uit welke het belangrijkste zijn voor de shoot en probeer die instellingen een beetje onder de knie te krijgen. Ga je portretten schieten? Verdiep je dan in de werking van het diafragma. Probeer los te komen van de automatische standen. Dat kan alleen maar door te proberen. Als je je camera zelf (goed) instelt, dan krijg je de mooiste en meest unieke kiekjes.

Werken met een model
Geef je model van te voren duidelijke instructies, zodat je model poses kan voorbereiden voor de shoot. Bedenk ook wie je de make-up laat doen, geef je visie op tijd aan en laat de MUA desnoods van een paar dagen van te voren de make-up aanbrengen zodat je kan zien of je de look mooi vindt. Geef je model aanwijzingen. Zeg het eerlijk als ze bijvoorbeeld hun arm ergens anders moeten plaatsen omdat er anders een schaduw in het gezicht van het model valt. Openheid naar elkaar zorgt ervoor dat je snel een goede foto hebt. Anders zullen er veel mislukte tussen zitten.

Neem het zekere voor het onzekere
Wees op alles voorbereid, er kan namelijk van alles gebeuren. Als er één ding zeker is in het leven, dan is het dat er niets zeker is. Zorg dat je reservespullen bij je hebt voor als het mis gaat, want dat kan altijd gebeuren. Het is erg vervelend als je ver op locatie bent en je geheugenkaartje het bijvoorbeeld niet meer doet. Neem dus extra mee wat je extra mee kan nemen. Je kan nooit teveel bij je hebben, wel te weinig.


bron foto: weheartit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten