zondag 4 mei 2014

Je grenzen aan durven geven



De maand mei staat in het teken van 
grenzen. Iedereen heeft een zijn eigen grenzen. Soms irriteert iemand je zo erg, dat hij of zij jou grens bijna bereikt heeft. Kan jij dat aangeven? Of soms doet iemand zelfs iets waar jij je totaal niet fijn bij voelt. Durf jij dan nee te zeggen? 

Het is niet stom om je grenzen aan te geven, dat is juist hartstikke belangrijk! Het is jouw leven, jouw lichaam en jij beslist daarover. Niemand anders mag keuzes voor jou maken. Dat doe jij.

Het kan erg lastig zijn om je grenzen aan te geven, omdat je bang kan zijn voor de reactie van een ander. Afwijzing, kritiek, boos... maar probeer het eens om te draaien. Misschien heeft de ander wel respect voor jou of is hij of zij verwonderd omdat je voor jezelf op komt. Als de ander toch negatief reageert, blijf voet bij stuk houden
Ben jij bijvoorbeeld vegetarisch en vind je vriendin het maar stom dat je geen vlees eet? Laat je niet ompraten. Niemand kan je dwingen tot iets wat jij niet wilt. Dit zijn jouw normen en waarden en die zou je vriendin ook moeten accepteren. Laat je niet over je eigen grenzen pushen door iemand anders.

Als je je grenzen niet aangeeft, kunnen anderen hier ook geen rekening mee houden. Je baas geeft je nog extra werk terwijl je het eigenlijk hartstikke druk hebt of je vriend gaat een stapje verder terwijl jij dat eigenlijk nog niet wilt. Blijf communicerenGeef aan waar jij staat, dan zullen anderen je begrijpen. Als je dat niet doet en alles over je heen laat komen, heb jij achteraf spijt. Dan is het te laat om dingen terug te draaien. Geef dus op tijd je grenzen aan.



bron foto: weheartit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten