zondag 8 juni 2014

Het gelukshandje



Het handje op bovenstaande afbeelding heeft een prachtige symboliek: het staat symbool voor geluk. Dit symbool komt onder andere voor in het jodendom en de islam. In het jodendom wordt het symbool handje van Mirjam of hamsa genoemd. Hamsa betekent vijf. Dit getal verwijst naar de vijf boeken van de Thora. 

Het gelukshandje wordt in de islam de hand van Fatima genoemd. Fatima is de dochter van Mohammed. De vijf vingers verwijzen naar de vijf verplichtingen van het geloof. Één daarvan is vijf keer bidden op een dag.

De vijf vingers hebben in beide religies een andere betekenis, maar over één ding zijn de verschillende geloven het wel eens: draag dit symbool als amulet en het brengt je geluk en geeft je bescherming tegen het kwaad.

Als universeel symbool wordt dit handje als symbool voor de vrede gezien, omdat je in een open hand niks verborgen kan houden.

Tegenwoordig wordt dit symbool steeds populairder. Je ziet het vooral veel terug in sieraden. De hamsahand staat bekend om z'n beschermende kracht. Een leuk idee om iemand een sieraad met dit amulet cadeau te doen. Of verwen jezelf een keertje en koop het als een kleinigheidje voor jezelf. De volgende keer als jij een armbandje draagt met dit handje, dan weet je nu waar die symbool voor staat. 


Bron foto: weheartit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten