dinsdag 29 april 2014

Zo kom je zelfverzekerd over


Als je je zelfverzekerd voelt, dan voelt het alsof je de hele wereld aankan. Je gelooft in jezelf en daardoor gaat alles je beter af. Op sommige momenten kan je zeker wel wat zelfvertrouwen gebruiken, zoals op een sollicitatiegesprek of tijdens een presentatie. Dit zijn spannende momenten en hoewel je daarvoor juist zelfvertrouwen nodig hebt, kan het zijn dat je je onzeker gaat voelen. Houd deze tips in je achterhoofd, zodat je ondanks je onzekerheid en spanning, toch zelfverzekerd overkomt.



1. Sta rechtop
Voeten iets uit elkaar, knieƫn niet op slot, rechte rug, schouders ontspannen, borst vooruit en lipjes getuit. Je houding kan veel van je verraden. Voel je je niet zelfverzekerd? Fake it until you make it. Door goed te gaan staan, ga je je automatisch zelfverzekerder voelen.

2. Praat rustig
Het is overduidelijk als iemand zenuwachtig is als hij of zij aan een stuk door praat, zonder tussendoor te ademen. Je struikelt over woorden, vergeet belangrijke dingen te vertellen en waarschijnlijk zullen veel mensen je niet eens verstaan. Praat voor je gevoel overdreven rustig, dan is het voor anderen juist aangenaam om naar te luisteren. Je hebt dan ook de tijd om goed na te denken over wat je zegt, zodat je niks vergeet. Vergeet je toch iets? Zeg dat je het even kwijt bent. Kom je er niet meer op? Ga dan verder.

3. Praat niet te zacht
Zacht praten kan overkomen als onzeker en je wilt juist zeker van jezelf overkomen. Ga niet overdreven hard praten, maar op een normaal niveau, zodat je duidelijk verstaanbaar bent.

4. Maak oogcontact
Door oogcontact te maken, laat je zien dat je je niet snel laat afschrikken. Vind je het in het begin toch eng om iemand echt in de ogen te kijken? Kijk naar het voorhoofd, voor de ander lijkt het dan alsof je hem of haar wel in de ogen kijkt. Naar de vloer kijken komt verlegen over. Je wilt natuurlijk wel oogcontact hebben als je met iemand in gesprek bent.

5. Lach
Als je lacht dan straal je iets positiefs uit. Door te lachen voel je jezelf ook meer ontspannen en zelfverzekerd. Ook al is je lach niet oprecht, het heeft wel effect!

6. Accepteer complimenten
Als iemand zegt: 'Wat een leuk jurkje heb je aan, staat je goed.' Antwoord dan niet: 'O, het was een koopje. Helemaal niet duur ofzo hoor.'
Accepteer het compliment en zeg volmondig: 'Dankje.' Dat geeft je een veel beter gevoel over jezelf.



Bron foto: weheartit
Tekst: loverofthestars.blogspot.nl
Bewerking foto: loverofthestars.blogspot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten