maandag 11 augustus 2014

Het dappere verhaal van Conchita Wurst

Het Eurovisie Songfestival is alweer even geleden, maar in verband met het thema 'lef' wil ik het graag hebben over de winnaar Conchita Wurst. De Oostenrijkse Conchita Wurst won met het liedje Rise Like a Phoenix de 59ste editie van de liedjeswedstrijd. Dit was geen gemakkelijke strijd, want haar optreden zorgde voor veel controverse. 

Vooroordelen
Al sinds zijn jeugd moest Thomas Neuwirth (de echte naam van Conchita), opboksen tegen de vooroordelen van homoseksualiteit. Hij wist al toen hij jong was, dat hij anders was als anderen en eerst geloofde hij dat dat kwam omdat er iets 'verkeerd' met hem was. Hier is natuurlijk niks van waar, maar in een dorpje waar veel vooroordelen zijn over homo's is het lastig om iets anders te geloven. 

Het ontstaan van Conchita
Toch volgde Thomas Neuwirth zijn eigen weg en ging Fashion Design studeren. Hij deed mee aan de TV show Starmania en richtte zijn eigen band op: Jetzt Anders! Maar de band ging datzelfde jaar uit elkaar. Toen kwam Thomas met de persoonlijkheid Conchita Wurst, met een opvallend uiterlijk: een vrouw met een baard. Wurst betekent 'worst' en hiermee refereert Thomas naar de uitspraak: 'Het zal me een worst wezen.' Er zijn veel dragqueens op de wereld, maar nog nooit hebben we een vrouw met een baard gezien. Waarom hield Thomas zijn baard als hij zich verkleedde als vrouw? 'Het is een statement die inhoudt dat je alles kan bereiken, ondanks wie je bent of hoe je eruit ziet.'

Kritiek
Tijdens de selectie van het Eurovisie Songfestival ontving Conchita veel kritiek van conservatieve groepen. Er was zelfs een Anti-Wurst facebook pagina opgericht. Er werden zelfs petities opgericht in Rusland en andere landen uit het Oosten. Haar optreden werd gezien als propaganda voor homoseksualiteit. Ondanks al deze negativiteit en zware kritiek, bleef Conchita in haar droom geloven. Misschien maakte het haar juist nog sterker en meer vastberaden om het Songfestival te winnen. 

Unstoppable 
Haar unieke verschijning zorgde voor veel opspraak en controverse, maar ondanks alle negatieve kritiek, won ze het Eurovisie Songfestival. En terecht. Ze kreeg veel punten van West-Europese landen, maar ook uit landen als Georgia en Oekraïne. Zou haar optreden voor meer acceptatie van homoseksualiteit hebben gezorgd? Het heeft in ieder geval veel lef gekost om daar op het podium te staan. Een statement te maken. Toen ze de prijs in ontvangst nam zei ze: 'We are unity and unstoppable.' 

Inspiratie
Conchita inspireert velen over de hele wereld. Laat je nooit naar beneden brengen door andere mensen. Schaam je niet als je je anders voelt, want je bent uniek. Je hebt je eigen bijzondere krachten en met die krachten kan je alles bereiken, ook al lijkt alles tegen te zitten. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten