woensdag 13 augustus 2014

Een nieuw begin

Waarom wachten we tot Nieuw Jaar met goede voornemens? Het lijkt bijna een vorm van uitstelgedrag. Als je nu niet gelukkig in het leven staat, als je nu iets wilt veranderen: begin daar dan ook NU aan. De jaarwisseling is geen tijd van verandering, maar elke dag is daar de juiste tijd voor. Wanneer je begint met verandering, ligt in je eigen handen. Vind je dat een spannend idee? Gebruik dan deze tips voor een nieuw begin.

1. Sta stil bij het hier en nu
Het heeft een reden dat je verandering wilt. Welk gevoel heeft daarvoor gezorgd? Heeft er al een grote verandering in je leven plaatsgevonden en wil je daarom een nieuw begin maken? Voel je je ongelukkig of wil je juist een nieuwe uitdaging aangaan? Schrijf op waar je tevreden over bent en waar je niet tevreden over bent. Hoe kan je de dingen waar je niet tevreden over bent veranderen? Maak hier een doel van, maar houd het realistisch.

2. Stappenplan
Hoe ga je deze doelen bereiken? Maak kleine, realistische stappen. Zo kan je je niet neergeslagen voelen als iets je een lange tijd niet lukt of het gevoel hebben dat je een groot obstakel moet nemen. Door kleine stapjes gaat de verandering langzaam.

3. Geduld
Verandering heeft tijd nodig, dus je geduld wordt zeker op de proef gesteld. Wees niet te hard voor jezelf als het niet lukt. Blijf proberen, want de aanhouder wint.

4. Overwin je angsten
Niet alles kan altijd even makkelijk gaan en je zult obstakels tegenkomen. Het is eng om je angst recht in de ogen te kijken, maar als je verder wilt, dan moet dat. Daar heb je lef voor nodig. Als het je is gelukt, sta hier dan even bij stil. Je angst overwinnen is niet iets wat je zomaar doet, dus als het je lukt, dan mag je zeker trots op jezelf zijn. Het gevoel wat je krijgt is onoverwinnelijk en zo krijg je de kracht en moed om te dealen met andere obstakels in je leven.

5. Beloon jezelf
Als je je doel bereikt, dan mag je zeker trots op jezelf zijn. Geef jezelf een beloning! Dit hoeft niet groot te zijn, klein is ook prima. Als je jezelf maar een voldaan gevoel geeft.

De stap nemen voor verandering is groot, maar is ook heel bevrijdend. Je kan je oude leven waarin je je ongelukkig voelde loslaten en je kan je eindelijk richten op de positieve dingen in je leven: de dingen die je gelukkig maken. Lekker jezelf zijn.

2 opmerkingen:

  1. Wat een goede tips! Ik vind het vooral belangrijk om te genieten van het hier en nu. Geluk komt immers voor succes ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je leuke feedback! Daar heb je helemaal gelijk in :-)

      Verwijderen