donderdag 11 september 2014

Afwezig aanwezig

'Afwezig aanwezig?' hoor ik je denken, 'hoe kan je nou afwezig zijn, terwijl je aanwezig bent?' Ik zal het je vertellen. Sommige mensen verdwijnen het liefst op de achtergrond. Zij vestigen niet graag de aandacht op zichzelf. Ze zijn er wel bij op feestjes, maar hun aanwezigheid valt helemaal niet op. Stilletjes luisteren naar wat anderen te vertellen hebben en ze durven zich niet in het gesprek te mengen, bang dat ze toch niks van waarde toevoegen of dat ze niet uit hun woorden zullen komen. Herken jij jezelf hierin? Ben jij altijd wel aanwezig op zulke gelegenheden, maar valt je aanwezigheid niet op? Laat vanaf nu merken dat je er wel bent.

Heb je ooit de film The King's Speech gezien? Het gaat over een man die koning wordt, maar hij stottert al bijna heel zijn leven en daardoor vindt hij het doodeng om publiekelijk te spreken. Maar als koning wordt er verwacht dat jij de stem van het volk bent en dat maakt hem alleen maar meer nerveus. Het mooiste stukje in de film vind ik als hij zich opwindt en zonder stotteren of aarzelen schreeuwt:
'I have a right to be heard. I have a voice!' Iedereen heeft zijn of haar unieke stem en die mag gehoord worden. Schaam je dus niet en zeg wat je denkt.

In het boek The Perks of Being a Wallflower, is Charlie ook zo'n verlegen jongen die het liefst op de achtergrond verdwijnt, zoals ik eerder heb beschreven. Van zijn leraar moet hij meer gaan 'participeren'. Dit doet Charlie en hij maakt vrienden. *spoiler alert* Aan het einde van het boek zegt hij tegen een bepaald meisje dat hij van haar houdt, een beetje te laat, en zij zegt: '
Charlie, begrijp je dan niet dat ik dat niet kan aanvoelen?' Daar heeft ze helemaal gelijk in, sommige dingen moeten gezegd worden. Als je een gesloten persoonlijkheid hebt, dan is het lastig om over je gevoelens te praten, maar het is o zo belangrijk. Als jij niet zegt hoe je je voelt, dan weet niemand het. Het is fijn voor degene om wie je geeft als je je gevoelens uit, maar in situaties als iemand iets doet wat jij niet wilt, dan moet je ook 'nee' kunnen zeggen. Kom in contact met je gevoelens en vertrouw op de kracht van je stem.

Heb jij het gevoel dat je afwezig aanwezig bent? Begin dan vanaf nu met ondernemen. Zet je woorden bij met daden, maar blijf bovenal jezelf. Laat jezelf zien aan anderen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten